ÉN luftvattenvärmepump kräver luftomsättning, därför skall man undvika trånga innergårdar eller ännu värre gömma maskinen under altandäck, i carportar mm . Även placering på ett tak, där pumpen står fritt kan göra att man får problem, så vid takplacering bör man se till att ha någon form av vindskydd bakom pumpen, Vid starka vindbyar blåser det helt enkelt för mycket för att värmepumpen skall kunna ta nytta av luften.
Överlag bör man undvika placering på tak framförallt för framtida service reparationer.
Min resa i den här världen med värmepumpar började 2003 i samband med att jag började arbeta på det idag sedan länge försvunna Schildts rör i Åstorp min chef var en av pionjärerna på värmepumpar under 70talet och blev en mycket värdefull mentor. Idag skriver vi 2020 i kalendern, 17 år har sprungit iväg. Och utvecklingen av värmepumpar har rusat iväg. Vi byter idag ut de pumpar som monterades 2003 och framåt. Men ser man krasst på det så spelar det ingen roll hur mycket mer ”lull lull” det kommer på värmepumpar, oavsett hur många värmesystem och shuntar som kan styras från pumpen, det är och förblir lågtemperatursystem max 50-55 grader, över dessa temperaturer så förkortas livslängden, oavsett fabrikat.
3 F som jag nämnde i en tidigare artikel måste vara uppfyllda Flöde flöde flöde.
Därmed tänkter jag ta upp en historia om en fastighet där tidigare ägare bytat kompressor 2 gånger på en 10 år gammal ivt. Optima luftvatten Det var en stor och rejäl kåk, värmepumpen var på 17 kw. Den nya ägaren bestämde sig för a tt byta ut värmepumpen, då kostnaden för att reparera blev ganska rejäl.
Värmesystemet i huset var också på gränsen till bristfälligt därför kompletterades huset med 3 fläktkonvektorer . Jag har letat frenetiskt efter bilden på värmepumpen där den står inbyggd bakom ett staket, på baksidan av garaget. Men har hittills inte lyckats hitta den. Placeringen som sådan gjorde också att tidigare fastighetsägaren och grannen var på väg att hamna i grannfejden.
Nåväl en ny värmepump köptes och installerades och enligt överenskommelse blev placeringen invid garaget, men åt andra hållet för att inte störa grannen.
När damen i huset kom hem så utbröt tredje världskriget mellan man och hustru. Hon ville på inga villkorsvis se pumpen från sitt köksfönster,. Mannen kom då med frågan om man kunde ställa den på högkant. Efter många långa turer så blev resutatet en tilläggsfaktura och 15 meter längre ledning enkel väg för att få maskinen på baksidan. Samt en friskrivningsklausul från lång rördragning och de eventuella problem som skulle uppstå, detta då det var omöjligt att gå upp en dimension i rör, eftersom man gjutit ner rören i golvet/väggen. Som tekniker förvånas man ibland över hur utseende prioriteras framför funktion och ekonomi. Värmesystemet är trots allt husets hjärta och värmepumpen är plånbokens välgörare.
Eva Rosqvist
administratör för
Värmepumpstekniker med eller utan gränser.