Vilka solceller är bäst? - Värmepumpen

Vilka solceller är bäst

Artikel om solceller

Vilka solceller är bäst? I den här artikeln ger vi dig information & råd om hur du ska tänka när du ska investera i en solcellsanläggning. Vi kan även hjälpa dig med att ta in och jämföra offerter på solceller, helt kostnadsfritt.

Att investera i en solcellsanläggning är inte bara en investering som ger dig en bra avkastning under en lång tid framåt utan även en investering i miljön. Att producera elektricitet med solceller är ett av de mest miljövänligaste alternativen, tillsammans med vindkraft och vattenkraft.

Nu när priserna för solceller har sjunkit drastiskt under flera år så är det möjligt för de flesta att kunna investera i solceller med en bra avkastning under många år framåt.

Sverige har en mycket bra solbestrålning, näst intill lika bra som i Tyskland, vilket innebär att det finns goda förutsättningar att kunna producera egen grön elektricitet med en egen solcellsanläggning.

Bäst solbestrålning finner man i södra och mellersta Sverige men att installera solceller i norra Sverige är också lönsamt, även om solcellerna producerar något mindre elektricitet än i södra Sverige.

Få hjälp att köpa bäst solceller

SolcellsOfferter​ har hjälpt tusentals privatpersoner att hitta prisvärda solceller över hela Sverige. De erbjuder dig möjligheten att kunna erhålla tre stycken offerter från certifierade solcellsbolag på din ort, helt utan kostnad.

Det innebär att du har flera offerter att jämföra mellan vilket gör att du har lättare att hitta den mest prisvärda lösningen för din solcellsanläggning.

Hos dem kan du också hitta massor av information, jämförelser, produktinformation, guider och mycket annat som hjälper dig en bit på vägen mot ett beslut.

Att köpa och installera solceller är enkelt idag då dels myndigheter och elbolag har bra rutiner för solceller men också att det inte längre krävs något bygglov för att installera solceller.

Vilka solceller är bäst?

De vanligaste solcellerna idag är mono- och poly kristallina solceller. Dessa solceller är ungefär lika bra och det enda som egentligen skiljer dessa år är att färgen för den förstnämnda är blå medan den sistnämnda har en svart färg.

Utöver utseende så har båda typer ungefär samma effekt och därmed så är det främst en prisfråga när du väljer mellan dessa två typer av solceller. De solceller du köper behöver också vara certifierade, vilket innebär att solcellerna har genomgått en test där de uppmätta värdena för solcellerna överensstämmer med produktens specifikation.

Det innebär att när du köper certifierade solceller så kan du vara säker på att de ger en effekt som motsvarar den som företaget har uppgivit.

När du jämför solceller så ska du också granska solcellernas garantier. Det finns två garantier som gäller för dina solceller. Den ena är en produktgaranti, som vanligtvis brukar vara på mellan 10-15 år.

Denna garanti gäller om dina solceller slutar att fungera av någon anledning. Den andra garantin är en effektgaranti som innebär att företaget garanterar att de solceller som du har köpt inte kommer att producera mindre är 80-85 procent av dess ursprungliga effekt.

Effektgarantin brukar gälla i 25 år och garanterar dig att dina solceller efter 25 år inte kommer att förlora mer än 15-20 procent av solcellernas effekt. Det innebär att du kan vara säker på att din investering kommer att ge dig en avkastning i minst 25 år.

Utöver utanpåliggande solceller så finns det också så kallade integrerade solceller vilket innebär att solceller är integrerade i takpannorna eller i takplåten. Denna typ av solceller gör att du har större utbud av modeller och färger att
välja mellan. Dock så lämpar sig integrerade solceller bäst i samband med nybyggnation eller i samband med att du ändå behöver lägga om ditt tak.

När du planerar att köpa solceller till din fastighet så är det bra att du tar in flera offerter från olika leverantörer så att du dels kan jämföra de lösningar som företagen erbjuder men också jämföra priser.

Du bör också kontrollera den solcellsprodukt som du blir offererad och även växelriktaren så att de är kompatibla med varandra så du inte förlorar effekt i samband med att likströmmen omvandlas till växelström. Du kan också söka efter omdömen på nätet så kan du se vad andra privatpersoner tycker om de solcellsanläggningar som du har fått offert på.

Intresseförfrågan

Lämna intresseförfrågan när du är intresserad av offert för solceller eller om du önskar service för din solcellsanläggning.

Få mer information via mail eller telefon

Icke bindande

Kostnadsfritt

E.ON Solfarmarna – Livet med solceller i Järna