Varning! Tänk på detta när du letar billig värmepump

Varning, tänk på detta! - Billiga värmepumpar

Här finns en lista med varningar för att hjälpa dig undvika vissa fallgropar som finns när man letar efter en billig värmepump.

Varning 1: Värmepumpen ska vara Norden-anpassad!

Det är viktigt att din värmepump är Norden-anpassad om den ska användas i Sverige. Detta på grund av att vi i Norden har ett klimat med mycket kyla och fuktighet. Norden-anpassade värmepumpar är anpassade för detta och har bra avfrostning. För att du ska få en bra energibesparing är det nödvändigt att din värmepump fungerar väl när det är kallt. Det är därför värt det att betala lite mer för en värmepump som är Norden-anpassad.

Varning 2: Undvik Quick Connect!

Quick Connect är ett system som billiga värmepumpar ofta har. Det kan även kallas Quick Connection eller något liknande. Systemet marknadsförs med att det är förberett för en enkel installation och att det redan är förfyllt med köldmedium. Dessa värmepumpar lönar sig inte i längden då systemet medför många risker.

Varning 3: Köp en tillräckligt stark värmepump!

Ett misstag som många gör när de letar efter en billig värmepump är att de köper en pump som är för svag för utrymmet den ska värma upp. En värmepump som är för svag kostar dig mer i längden då den ofta måste gå på full effekt, vilket sliter mer på pumpen. Detta gör att du troligtvis måste byta ut värmepumpen tidigare än om du haft en pump av rätt styrka. Dessutom ger en värmepump av rätt storlek en bättre energibesparing. Så även om du kanske måste betala någon extra tusenlapp i inköpspris kommer du inom några månader sparat in den kostnaden.

Varning 4: Välj en pålitlig återförsäljare!

En återförsäljare av värmepumpar kan dyka upp och sedan försvinna lika snabbt. Även om du köper din värmepump vi installatören gäller detta. Om företaget går i konkurs är en lång garanti inte mycket värt. Köp därför din värmepump från ett stabilt företag. Företagets ekonomi och kreditvärdighet ska kunna kontrolleras. Ett företags certifieringar kan också tyda på att det är ett pålitligt företag, är det en Certifierad Värmepumpsinstallatör ?

Varning 5: Undvik okända märken!

Även märken kan på samma sätt dyka upp och försvinna. På byggvaruhus säljs ofta billiga och okända märken, främst från Kina. Du bör vara skeptisk mot riktigt billiga värmepumpar av okända märken. Köp istället från ett märke känt för att vara pålitligt och av bra kvalitet. Spara istället pengar genom att köpa en värmepump av ett bra märke på internet.

Varning 6: Undvik gråimporterade värmepumpar !

Gråimport innebär att ett företag i Sverige köper sina värmepumpar via en firma i ett land utanför Sverige, istället för av en svensk generalagent. Pumpen kan då säljas till ett mycket lågt pris, vilket många kunder lockas av. Följderna kan dock bli tråkiga för både kund och värmebranschen i stort.

Gråimport ur kundens perspektiv

  • Vid reklamation och serviceärenden vill man som kund vända sig till en svensk aktör och få hjälp. Om det importerande företaget som man köpte pumpen av inte finns kvar på marknaden har man mycket liten möjlighet att få ersättning eller hjälp.
  • Flera* av de pumpar som gråimporteras är inte är avsedda för vårt kalla nordiska klimat (*Finns gråimporterade norden anpassade värmepumpar). Värmepumpsmodellen kan heta exakt samma som en Nordenanpassad maskin, men sakna både värmeslinga för avfrostning samt rätt kompressorinställning. Resultatet är en pump som inte levererar den prestanda som man blivit lovad och som går sönder.
  • Företag som säljer värmepumpar bör göra hembesök hos kunden. Detta för att upplysa om var pumpen ska placeras för att få bästa effekt. Man ska dessutom gå igenom vilka förutsättningar som gäller för en värmepump i kombination med byggandens övriga värmesystem. När man köper en pump via internet ingår inte den servicen.
  • Värmepumpar ska enligt lag installeras av behörig installatör. Flera av de företag som säljer gråimporterade pumpar, säljer dem utan installation. Det borde inte vara möjligt. I andra fall säljs pumpen med installation, men för kunden är det närmast omöjligt att kolla upp vilken firma som ska göra installationen och om de innehar rätt behörighet.

Gråimport sett ur värmebranschens perspektiv

  • Gråimport kan gynna värmebranschen genom reparationer av värmepumpar. Företag som köper sina pumpar via en trygg generalagent i Sverige kan omöjligt konkurrera med de gråimporterande företagens låga priser.
  • Företag som följer regelverket, och gör hembesök hos sina kunder, måste ta ut ett högre pris – vilket ger en snedvriden konkurrenssituation.
  • Att använda en kvalitetssäkrad installationsfirma kostar mer, vilket visar sig på slutpriset till kunden.