Värmepumpens historia - Värmepumpen

Varmepumpens historie

Värmepumpen är ingen ny uppfinning

Det finns fortfarande många som tror att värmepumpsteknologin är en ny uppfinning och är därför oroade över att systemet inte är beprövat eller att det är i utvecklingen är i ett tidigt skede.  Sanningen är att värmepumpsteknologin har funnits i över 150 år och den första geotermiska värmepumpen togs i bruk för över 70 år sedan.

J Gordon Cook skrev i The Spectator magazine år 1948:

“I dessa dagar av materiella framsteg, när det är så mycket fagert tal om vetenskapen som vår garanti för välstånd, verkar det otroligt att en uppfinning så som värmepumpen skulle ha undvikit den uppmärksamhet den förtjänar. Om det inte varit för ett par eldsjälar som varit fast beslutna att tillämpa sina teorier, skulle vi fortfarande ha väntat på bevis för värmepumpens möjligheter i Storbritannien. Nu vet vi att det kommer fungera och tiden har kommit när allt måste göras för att få ut det mesta av den kunskap vi fått.”

Nedan följer en kort översikt över utvecklingen av denna teknik till de pålitliga och effektiva värmesystemen som idag byggs av etablerade företag som Lämpöässä.

Milstolpar:

1748: William Cullen demonstrerar konstgjord kylning.

1834: Jacob Perkins bygger ett praktiskt kylskåp med dietyleter.

1852: Lord Kelvin beskriver teorin bakom värmepumpen.

1855–1857: Peter von Rittinger utvecklar och bygger den första värmepumpen.

1945: John Sumner bygger en fullskalig vattenvärmepump i Norwich

1983: Lämpöässä bygger sin första värmepump i Lapua, Finland

Den första värmepumpen som vi känner till

Den första värmepumpen som vi känner till idag byggdes av Peter von Rittinger 1856. Han kände igen värmepumpens princip när han utförde experiment på användandet av vattenångans latenta värme för avdunstning av saltlösning. Som resultat av detta användes värmepumpen för att torka salt i de salta våtmarkerna i Österrike.

Den första storskaliga värmepumpen

Den första storskaliga värmepumpen i Storbritannien utvecklades av John Sumner 1945 på tröskeln till Finn Geotherm i Norwich. Norwich City Council Electrical Department hade byggt nya lokaler i Norwich på Duke Street, på stranden av floden Wensum

Kontoret var ursprungligen avsett att värmas upp av en värmepump, men krigstidens åtstramningar förhindrade att det fanns resurser tillgängliga för ett sådant innovativt projekt.

Efter kriget satte John Sumner, som var City Electrical Engineer för Norwich, ihop ett system av bärgade delar baserat på ett SO2 kylmedel. Systemet är känt för att ha uppnått en säsongsverkningsgrad på 3,42. Systemet hade en genomsnittlig effekt på 147 kW och en topprestation på 234 kW. Systemet var utformat för att cirkulera vatten kring byggnadens värmesystem vid en temperatur av 50 – 55 grader °C. Trots systemets verkningsgrad och effektivitet var det inte allmänt spritt i Storbritannien på grund av de relativt billiga fossila bränslena som kol och senare Nordsjöolja och gas.

Geotermisk värmepump

John Sumner installerade också en geotermisk värmepump med ett slutet kretslopp i sitt hem i början av 1950-talet. Markslingan var ursprungligen konstruerad av kopparrör nedgrävda på cirka 1 meters djup och de var fyllda med cirkulerande frostskyddsmedel. Trots att Sumners värmepumpar var riktigt effektiva och för sin tid tekniskt lysande så fick de inte mycket stöd i Storbritannien, där rikliga mängder kol tycktes förse en billig och gränslös energikälla.

Som så ofta är fallet för de brittiska tekniska framstegen antogs de och utvecklades utomlands. År 1948 installerades en storskalig värmepump i Oregon, USA. Efter OPEC-oljekrisen på 1970-talet började utvecklingen och antagandet av värmepumpar ta fart. I synnerhet i Sverige utvecklades nya atomreaktorer och det letades efter effektiva sätt att värma bostäderna med el istället för paraffin.

Slutna polyeten kretsloppet normen

Under denna perioden blev det slutna polyeten kretsloppet normen, vertikala slutna kretslopp utvecklades i Tyskland, Schweiz och i Finland genom arbetet av företag så som Lämpöässä. År 2008 uppskattades det att det bara i Schweiz fanns mellan 30 000 och 44 000 GSHP enheter. I USA antogs det i stor skala ännu snabbare. Det uppskattas att det på den amerikanska marknaden vid år 2008 installerades mellan 50 000 och 60 000 enheter per år, med totalt 750 000 enheter i bruk år 2008.

Suomen Lämpöpumpputekniikka Oy (kjent av vennene sine som Lämpöässä) ble grunnlagt i Lapua 29. mars 1983, basert på håndverk av fem menn og tiår med erfaring innen geotermisk oppvarming. Selskapet hadde sitt første kontor i Jorma Saksis hjem, men flyttet senere til utleielokaler i lokaler langs Härsiläntievägen. Det første året ble det implementert et betydelig oppdrag, varmesystemet i Ruha skole.

Lämpöässä har nå levert mer enn 20.000 varmepumper til kunder rundt om i Europa og har omtrent 4000 enheter i tjenestedatabasen, som er over 30 år gammel og fortsetter å vokse sterkt.

Varmepumpeteknologien utvikles fortsatt kontinuerlig

Varmepumpeteknologien utvikles fortsatt kontinuerlig med fremskritt, spesielt innen kompressor- og styringsteknologi, slik at systemet blir mer effektivt og lettere å kontrollere. Varmepumpeteknologien er pålitelig, effektiv og kommet for å bli. Gordon Cook sa i 1948:

"Det er ingen tvil om at vi i varmepumpen har en maskin som vil spille en unik rolle i vårt lands fremtidige industri"

Som en vakker slutt på den historiske sirkelen, er Eastern Electricity Building på Duke´s Street i Norwich i ferd med å bli redesignet for å gi 154 boliger og butikkarealer.

En av forutsetningene for utvikling av Duke´s Wharf er at den må inneholde en vannvarmepumpe. Den nåværende spesifikasjonen er for et system med en maksimal kapasitet på ca 800 kW, med River Wensum igjen som varmekilde. Vi tror at John Sumner er enig.

interesse forespørsel

Lämna en intresseförfrågan när du är intresserad av en värmepump offert eller om du önskar service till din värmepump.