Velkommen til Värmepumpen.se

Her presenterer vi varmeselskaper som tilbyr service og installasjon av varmepumper.

Vi har også en spørsmål og svar-database om varmepumper. Det er deg som besøkende som stiller spørsmålet, og spørsmålet blir besvart av våre varmepumpeeksperter.

Til høyre ser du de 5 siste spørsmålene om varmepumper.

Dimensionering av din värmepump värmepumpen.se Hvordan dimensjonere riktig i dag når andre generasjons varmepumpe skal kjøpes. I många fall har fastigheten bytt ägare några gånger sedan oljans tid. Paret som 2005 i samband med konverteringsbidraget slängde ut sin oljepanna och installerade värmepump har för länge sedan sålt huset och i vissa fall flyttat till äldreboendet. och precis som i övriga hus i kvarteret fylls huset med yngre familjer med barn. Varmvattenbehovet ökar och temperaturbehovet ökar. Man vill bygga till huset, och även bygga en spa och relaxavdelning i källaren i det tidigare hobbyrummet eller garaget. Att då gå på tidigare elförbrukning är bäddat för en strulig affär och missnöjd kund. Energibesiktning bifogas affärer idag men om man vid en dimensionering går på dessa siffror så slutar det oftast i rätten. Energibesiktningen går på befintlig förbrukning och är det en fastighet som tidvis varit obebodd under senaste året så är klart energiförbrukningen betydligt lägre. Det har varit flertal fall i rätten där fastighetsägaren fått rätt mot installatören som gått på energibesiktningens siffror då rätten ansett att de borde insett felaktigheterna. Lite märkligt resonemang och därmed är det solklart att energibesiktningen jobbar utifrån säljarens fokus, låga driftkostnader driver upp priset på kåken. En sann beräkning på ett 70tals hus är att räkna 65 w per kvm boyta och 50 w per kvm biyta. . Det tal man då får symboliserar effektbehovet den kallaste dagen per år. Med denna beräkning finns det marginal då energibehov inte är detsamma som resultatet på elräkningen utan energibehovet minskas med spillvärme och strålningsvärme från sol, människor, djur maskiner ohc matlagning ute temp skiftande över tid. Den siffror som erhålles där blir förbrukningen på elmätaren. Med en värmepump minskar denna siffra med 60-80%.. Givetvis ändras förutsättnngarna vid andra typer av hus. Klassiska s.k. skånelängor har många gånger ett energibehov på 85-90 w per kvm och i vissa extremfall ännu mer. Med lerstensväggar, båleträ och total avsaknad av isolering i både väggar ohc tak så sticker energibehovet och förbrukningen rejält. Oftast också med ej rejäl mängd ytterväggar, då skånelängor benämns som liggande skyskrapor. Som grädde på moset oftast b eläget ute på skånska slätten. Eva Rosqvist administrator for varmepumpeteknikere med eller uten begrensninger.
Kategori Varmepumpe
ÉN luftvattenvärmepump kräver luftomsättning, därför skall man undvika trånga innergårdar eller ännu värre gömma maskinen under altandäck, i carportar mm . Även placering på ett tak, där pumpen står fritt kan göra att man får problem, så vid takplacering bör man se till att ha någon form av vindskydd bakom pumpen, Vid starka vindbyar blåser det helt enkelt för mycket för att värmepumpen skall kunna ta nytta av luften. Överlag bör man undvika placering på tak framförallt för framtida service reparationer. Min resa i den här världen med värmepumpar började 2003 i samband med att jag började arbeta på det idag sedan länge försvunna Schildts rör i Åstorp min chef var en av pionjärerna på värmepumpar under 70talet och blev en mycket värdefull mentor. Idag skriver vi 2020 i kalendern, 17 år har sprungit iväg. Och utvecklingen av värmepumpar har rusat iväg. Vi byter idag ut de pumpar som monterades 2003 och framåt. Men ser man krasst på det så spelar det ingen roll hur mycket mer ”lull lull” det kommer på värmepumpar, oavsett hur många värmesystem och shuntar som kan styras från pumpen, det är och förblir lågtemperatursystem max 50-55 grader, över dessa temperaturer så förkortas livslängden, oavsett fabrikat. 3 F som jag nämnde i en tidigare artikel måste vara uppfyllda Flöde flöde flöde. Därmed tänkter jag ta upp en historia om en fastighet där tidigare ägare bytat kompressor 2 gånger på en 10 år gammal ivt. Optima luftvatten Det var en stor och rejäl kåk, värmepumpen var på 17 kw. Den nya ägaren bestämde sig för a tt byta ut värmepumpen, då kostnaden för att reparera blev ganska rejäl. Värmesystemet i huset var också på gränsen till bristfälligt därför kompletterades huset med 3 fläktkonvektorer . Jag har letat frenetiskt efter bilden på värmepumpen där den står inbyggd bakom ett staket, på baksidan av garaget. Men har hittills inte lyckats hitta den. Placeringen som sådan gjorde också att tidigare fastighetsägaren och grannen var på väg att hamna i grannfejden. Nåväl en ny värmepump köptes och installerades och enligt överenskommelse blev placeringen invid garaget, men åt andra hållet för att inte störa grannen. När damen i huset kom hem så utbröt tredje världskriget mellan man och hustru. Hon ville på inga villkorsvis se pumpen från sitt köksfönster,. Mannen kom då med frågan om man kunde ställa den på högkant. Efter många långa turer så blev resutatet en tilläggsfaktura och 15 meter längre ledning enkel väg för att få maskinen på baksidan. Samt en friskrivningsklausul från lång rördragning och de eventuella problem som skulle uppstå, detta då det var omöjligt att gå upp en dimension i rör, eftersom man gjutit ner rören i golvet/väggen. Som tekniker förvånas man ibland över hur utseende prioriteras framför funktion och ekonomi. Värmesystemet är trots allt husets hjärta och värmepumpen är plånbokens välgörare. Eva Rosqvist administrator for varmepumpeteknikere med eller uten begrensninger.
Kategori Varmepumpe

Politi og varmepumper hastighetskontroll av.

Varmepumper er, som vi alle vet, lavtemperaturanlegg. Med lav temperatur menes maksimalt 50-55 grader ved tilførsel på den kaldeste dagen i året.

Politimann og beliggenhet

Dagens varmepumper kan utføre noen grader mer på bekostning av COP som er en forkortelse av YtelseskoeffisientEnkelt sagt, det kan beskrives som effektivitet, men ordet effektivitet er faktisk forbudt, for effektivitet kan ikke være mer enn 1, men for vanlig mann er det et ord de fleste forstår betydningen av. Det som da bestemmer politimannen I for eksempel luftvann, er det lufttemperaturen, luftstrømningshastigheten og temperaturen fra varmepumpen til varmesystemet. Dagens fartskontrollerte pumper er større enn noen gang, noe som damen i huset vanligvis henvender seg til når hun diskuterer en varmepumpe. Men det er der vi har politimannen vår. Når det blir kaldere ute, faller energien i luften og for å kompensere for energitapet i luften økes hastigheten på viften og til og med da kompressoren, som har et visst slagvolum. Men når hastigheten øker, øker strømmen av kjølemediet. Og effekten opprettholdes lenger ned i temperatur.

For å ta et eksempel.

Nibe 2120 med maksimal effekt 12 kw gir ved -18 så mye som ca 7 kw ved 50 grader forsyningstemperatur. For femten år siden ble pumpene slått av ved -7 / -10 avhengig av merket det gjelder. Det ble ikke ansett som lønnsomt å operere under disse temperaturene. I dagens pumper er også varmebærerpumpen hastighetsstyrt og de styrer vanligvis basert på den såkalte delta T, som betyr forskjellen mellom tilførsel og retur. Eva Rosqvist administrator for varmepumpeteknikere med eller uten begrensninger.
Kategori Varmepumpe
Nej. Lagen säger att företaget ska ha ett F-gas certifikat och installatören ska ha ett personcertifikat, detta enligt Köldmedieförordningen SFS 2007:846. Dessa certifikat utfärdas av INCERT (Installations Certifiering i Stockholm AB). Det finns dessutom en väsentlig risk att den utlovade energibesparingen helt eller delvis uteblir om värmepumpen inte är korrekt installerad. Eller så havererar helt enkelt pumpen. Med andra ord kan en billig värmepump bli en dyr affär.
Tillverkarna behöver inte tvunget ge någon indikation på värmepumpens effekt eller effektivitet utan kan sätta vilka modellbeteckningar de vill. Det är dock vanligt att siffran 9 eller 12 samt 25 eller 35 förs in i modellbeteckningen. Siffrorna 9 och 12 betyder generellt att värmepumpen har en nominell kyleffekt på 9 000 respektive 12 000 BTU/h (British Thermal Unit). Detta ger 2,64 respektive 3,52 kW. Siffrorna 25 respektive 35 ger en nominell kyleffekt på 2,5 respektive 3,5 kW. Var uppmärksam på att det här är effekten när man kyler med värmepumpen och att värmeeffekten alltid blir högre, detta på grund av att man kan ta tillvara på värmeförlusterna i kompressorn. Värmepumpens ”storlek” kan i ”grova drag” jämföras med dessa siffror. Vad tillverkarna menar med nominell effekt skiljer sig mellan tillverkarna. Vad man kör för varvtal på kompressorn och vad det är för temperatur ute påverkar värmepumpens effekt.
hvordan fungerer en geotermisk varmepumpe

Bergvarmepumpe

Bergvarme er solenergi som lagres dypt i bakken, i bunnen av innsjøene eller under plenen din. Med en geotermisk varmepumpe forsynes hjemmet ditt med både varme

Hvordan fungerer en luftvarmepumpe?

Air Water varmepumpe

Med en luft / vann varmepumpe holder du hjemmet ditt varmt i de kalde månedene av året og kjølig om sommeren. Ved å konvertere energien fra uteluften.

Hvordan en luft / luft varmepumpe fungerer

Luftvarmepumpe

Med en luft / luft varmepumpe kan du tilpasse energiforbruket ditt til å være så kostnadseffektivt og miljøvennlig som mulig. Ved å konvertere energien fra

Hvordan fungerer en avtrekksvarmepumpe

Avtrekksvarmepumpe

Ved å installere en avtrekksvarmepumpe kan du enkelt og effektivt forsyne hjemmet ditt med oppvarming, varmt vann og ventilasjon. Lag et perfekt inneklima

Installasjon av varmepumpe

Installasjon av varmepumpe

En riktig installasjon sørger for at du får mest mulig ut av varmepumpen din, at du får maksimal effekt. I tillegg unngår du problemer og unødvendig

Sertifisert installatør av varmepumpe- värmepumpen.se

Sertifisert installatør av varmepumpe

Hva skal til for å være sertifisert installatør av varmepumpe?

Hvordan fungerer Sjövärme Sjövärmepump?

Marine varmepumpe

Hvordan fungerer en sjøvannsvarmepumpe? Få prisforespørsel og gratis tilbud online. Spar opptil 50%, sammenlign tilbud fra lokale leverandører av marin oppvarming.

Geotermisk varmepumpe har en slange med sirkulerende væske

Geotermisk varmepumpe

Hvordan fungerer en geotermisk varmepumpe? Også kalt bakkeoppvarming eller overflatevarme har en slange med en sirkulerende væske som er begravet i bakken.

Varm opp bassenget med en varmepumpe - slik fungerer en bassengvarmepumpe

Bassengvarmepumpe

Hvordan fungerer en bassengvarmepumpe? Få prisforespørsel og gratis tilbud online. Spar opptil 50%, sammenlign tilbud fra lokale leverandører av bassengoppvarming.

Reservedeler til varmepumper varmepumpe se

Reservedeler varmepumpe

Reservedeler til varmepumper. Leter du etter en reservedel til et spesielt merke? Så kanskje du finner det du leter etter i varmepumpeleverandørene vi lister opp

ivt varmepumper

Liste over varmepumpe selskaper

Liste over selskaper som tilbyr varmepumper.

Produsenter og leverandører laget av Värmepumpar värmepumpen.se

Produserte varmepumper

Det er mange produsenter av varmepumper og forskjellige merker. Her kan du finne de etablerte leverandørene av varmepumper.

Hvilke solceller er best

Hvilke solceller er best?

Hvilke solceller er best? I denne artikkelen gir vi deg informasjon og råd om hvordan du kan tenke når du investerer i et solcelleanlegg.

Solvarmepumpefunksjon

Vad är en solvärmepump?

Hur fungerar en solvärmepump? Vi förklarar med text bild och video.

Wikipedia information om Värmepump

Värmepump En värmepump är en teknisk anordning som överför värme från en kall till en varm plats. För att detta ska vara möjligt måste energi i någon form tillföras, enligt termodynamikens andra huvudsats. Den skenbara verkningsgraden (värmefaktorn) i en värmepump kan nå upp till 500 procent. Tekniken i en värmepump är i princip densamma som i en kylanläggning. Den huvudsakliga skillnaden mellan dessa två är användningsområdet; värmepumpar används för uppvärmning, medan kylanläggningar används för kylning.