Sök Frågor och Svar om Värmepumpar, fråga en Värmepumpstekniker

Vi bygger en Frågor & Svar databas om värmepumpar.

Det går att ställa in i service registret via fjärrkontrollen. I servicemanualen står det beskrivet hur man gör.

Nej, för att undvika ”kallstarter” bör maskinen gå även när det är riktigt kallt.

Nej, omgivningstemperaturen inomhus måste vara minst +10 °C, eller 16 °C för modeller utan lågtemperaturfunktion, för att luftvärmepumpen ska fungera korrekt. Därför behövs det en extra värmekälla som kan hjälpa till om värmepumpen inte klarar av att värma upp bostaden eller om den drabbas av driftsavbrott.

Ja, men du bör tänka på några saker. Bland annat hur mycket du kommer elda och hur nära kaminen inomhusdelen av värmepumpen sitter. Du bör alltid läsa igenom värmepumpens instruktionsbok och be din återförsäljare om råd innan du installerar värmepumpen i samma rum som kaminen.

Nej, en luftvärmepump är normalt bara en energibesparande värmekälla och behöver användas i kombination med ett befintligt värmesystem. Du bör kontrollera att ditt värmesystem är rätt injusterat och att termostaten fungerar bra för att få bästa möjliga besparing. Det bör finnas en extra värmekälla som kan hjälpa till när det blir så kallt att värmepumpen inte klarar av att hålla värmen uppe själv. Exempel på sådana källor är elradiatorer och bras- eller pelletskamin.

Hur stor värmepump du behöver beror på hur stor yta som ska värmas och vad du har för elförbrukning idag för att hålla bra värme i bostaden. Om du är osäker bör du alltid välja den större modellen, en underdimensionerad värmepump slits fortare och du riskerar att inte få den bästa besparingen.

En värmepump fungerar ungefär som ett omvänt kylskåp. I ett kylskåp tas värmen inifrån skåpet och avges sedan på skåpets baksida. Luftvärmepumpen, som även kallas komfortvärmepump, tar sin värmeenergi från utomhusluften och värmen överförs sedan till den cirkulerande inomhusluften.Eftersom värmepumpens inomhusdel innehåller ett eller flera filter så kan den även förbättra inomhusluften något. Dock så förbättrar den inte ventilationen i bostaden.Normalt får man ut cirka två till tre kWh värme till bostaden för varje kWh som används för att driva värmepumpen.

Load More

Faq frågor & svar värmepumpar